Koliko nam djeca provode vremena pred ekranom?

nedjelja, 8. travnja 2018.


“Elektronska dadilja” je sigurno svakoj mami dobro došla kada joj je trebalo par minuta slobodnog
vremena koji neće biti prekidano dječjim mnogobrojnim zahtjevima. Sve smo imale onaj trenutak kada zamrljane u kuhinji pravimo zapršku; a na platama se kvrčkaju još dvije šerpe spremne da provriju, a vaše dijete baš u tom trenutku kada vam je i 3 para ruku nedovoljno traži da mu nacrtate kučicu. U tim trenucima jedino vam preostaje da nožnim prstima dohvatite svoj mobitel i dodate djetetu da igra Angry Birds dok vi ne završite sve što ste započeli u kuhinji. I stvarno mnogi eksperti kažu da nema ništa loše u umjerenom korištenju tehnologije među djecom.

Svi znamo da tehnologija ne može i ne smije biti zamjena za igru sa igračkama, čitanje knjiga, 

vrijeme provedeno napolju, druženje sa vršnjacima.

Zato moram da postavim pitanje “Gdje je granica između dovoljno i previše?”
Nadzor i ograničavanje vremena provedenog pred ekranom je postalo vrela tema na internetu.

U zadnje vrijeme sam naletila na razne članke od toga da jedni pišu da li treba dozvoliti bebama korištenje tableta do toga koliko video igre izazivaju agresiju kod djece.
Moramo se pomiriti sa činjenicom da živimo u digitalnom dobu i teško da je moguće oduprijeti se tehnologiji. Sa druge strane činjenica je da djeca koriste tehnologiju i u edukativne svrhe.





Pretjerano korištenje tehnologije vezano je za mnoge probleme sa zdravljem kao što su gojaznost, psihološki poremećaji, nesanica i poteškoće u učenju.
Uzimajući u obzir ove rizike roditelji su dužni da imaju jasan pristup tehnologiji.

Evo par savjeta kako samo ja (mama dječaka koji je napamet naučio svaki video od Serbijana) to vrijeme provedeno uz ekran ograničila:
Za vrijeme jela sam zabranila korištenje smart uređaja i TV. Ta zabrana je važila i za mene! Morate shvatiti da su djeca naši imitatori i zato je prirodno odgajanje vlastitim primjerom.
Na sve uređaje sam instalirala Screen Time aplikaciju i preko nje na svom telefonu pratim koliko vremena moj sin provodi igrajući video igrice.
Dodatno vrijeme (a to je dodatnih 15 minuta) Leon ima priliku da “zaradi” ukoliko uradi jedan kućanski posao po izboru.
Telefon mi je na silent modu u kući UVIJEK i trudim se da sam stvarno “prisutna” kada Leon ima potrebu da razgovara.
Vrijeme pred spavanje je striktno bez smart uređaja i sve uređaje punim isključivo u kuhinji.

Kao što vidite najviše promjena se tiče i mene. Čvrsto vjerujem u odgajanje vlastitim primjerom. Pored vremena koje djeca provode na smart uređajima važan je, ako ne i važniji, i SADRŽAJ. Smart uređaje možemo koristiti i da učimo, stvaramo i saznajemo o svijetu. Naša dužnost je da djeci pokažemo kako primjerom.
Digitalno doba je nastupilo i to se ne može promijeniti. Važno je da naša djeca nauče da žive u ovom dobu i to mogu samo uz naše vodstvo i podršku.





 

Nema komentara :

Objavi komentar

Post Ads (Documentation Required)

Author Info (Documentation Required)

 
BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS